fredag 4 december 2015

Julmustbröd

Julmust finns nog i var och vartannat hem just nu. Vad bättre är att man kan baka med det och inte bara dricka, även om det är väldigt gott.

Har sen innan lagt upp recept på julmustkaka som du hittar här. Nu har jag provat att baka julmustbröd. Liknar vörtbröd en aning och har tydlig smak av julmust. Otroligt gott är det, tycker jag och väldigt lätt att baka. Ett riktigt bra alternativ till vörtbröd.



JULMUSTBRÖD
2 bröd eller 20 frallor

Ingredienser:
25 gram jäst
5 dl julmust
1 dl matolja
1 1/2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 10-12 dl vetemjöl
ev. 2 dl russin

Gör så här:
Värm julmusten till 37 grader och häll i matoljan. Häll det över den smulade jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Blanda i rågsikt, salt, (ev. russin) och nästan allt (ca 9-10 dl) vetemjöl tills du får en deg som släpper bunkens kanter.

Låt jäsa i 60 minuter under bakduk. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela degen i två delar och forma till två avlånga bröd. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller i två brödformar.
Vill du göra frallor, delar du degen i 20 delar och rullar varje del till runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.

Grädda i 200 grader. Bröden gräddas i ca 40 minuter och frallorna i ca 10-15 minuter. Låt svalna under duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar