tisdag 24 november 2015

En månad till julafton

Tänk vad tiden går fort nu. Bara en månad till julafton och om bara en vecka är det dags att börja öppna adventskalendrarna och framförallt bänka sig framför tv:n för att se årets julkalender; tusen år till julafton.

Är riktigt nyfiken på årets julkalender faktiskt och det har inte hänt på många år eftersom de inte alls har varit i min smak. Alla små smakprov man fått på årets julkalender har däremot fått mig intresserad av att titta på i alla fall det första avsnittet.
2015 års julkalender i SVT leds av Erik Haag och Lotta Lundgren från SVT-serien Historieätarna, som reser tusen år genom historien, från år 1015 till julafton 2015, för att berätta barnens svenska historia.


 
 
TV-serien utspelar sig under ett helt år, från vår, sommar, höst till vinter, och olika barn agerar sidekickar i varje avsnitt. Tusen år till julafton tar sig an historien ur barnens perspektiv, med ämnen som kläder, boende, försörjning, matbrist och rädslan för svält och krig.


 
 
Några av inspelningsplatserna i programmen är Järnåldershuset Körunda, Birka, Visby, Skansen, Falu koppargruva, Vadstena slott, Ulriksdals slott, Färsna gård, Jamtli, Nyckelvikens herrgård, M/S Gustaf III och Bogesunds slott.
Likt Historieätarna regisseras julkalendern av Karin af Klintberg och varje avsnitt bygger på researchunderlag från historiker och andra experter. Dessutom agerar gästskådespelare som Shima Niavarani, Olof Wretling och Kakan Hermansson bärare av tidens ideal och stränga uppfostringsidéer. Vinjettmusiken är skriven av Mauro Scocco, berättarrösten görs av Stina Ekblad, och seriens kock är Tareq Taylor. (Källa: Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar